Kannanotto varhaiskasvatuspäätöksiin liittyen

23.2.2016

Hyvät Jyväskylän kaupungin päättäjät,

Eduskunta päätti loppuvuodesta rajata varhaiskasvatusoikeutta ja kaksinkertaistaa aamu- ja iltapäivätoiminnan enimmäismaksut. Aiemmin syksyllä hallitus päätti suurentaa 3 vuotta täyttäneiden lasten päiväkotiryhmien kokoa. Nyt hallitus on suunnittelemassa huomattavia korotuksia varhaiskasvatuksen maksuihin. Esimerkiksi kahdesta lapsesta perittävä enimmäismaksu nousisi 673 euroon kuukaudessa.

Me jyväskyläläiset vanhemmat vetoamme teihin, että Jyväskylän kaupungin osalta tehtävissä päätöksissä lähtökohtana olisi lasten ja perheiden hyvinvointi. Hallituksen tekemät linjaukset antavat kunnalle mahdollisuuden muun muassa lisätä aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Kahden vanhemman ja kolmen lapsen perheen, jossa kaksi lasta on varhaiskasvatuksessa ja yksi lapsi on koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa, asiakasmaksut voivat nousta 2102 euroa vuodessa.

Laadukas varhaiskasvatus tukee lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia sekä ehkäisee syrjäytymistä. Varhaiskasvatuksella on suuri merkitys lapsen vertaissuhteiden muodostumiselle ja ylläpitämiselle sekä sosiaalisten taitojen kehittymiselle. Varhaiskasvatusmaksujen huomattava korottaminen vähentää lasten osallistumista varhaiskasvatukseen.

Lapsiperheiden taloudessa pienikin lisäkustannus tuntuu isona lisäkuluna ja –huolena. Toivomme, ettei Jyväskylässä koroteta varhaiskasvatuksen ja ilta- ja aamupäivätoiminnan asiakasmaksuja ja mahdollisuus laadukkaaseen päivähoitoon säilyy myös perheillä, joissa vanhempi on esimerkiksi työttömyyden vuoksi kotona.

Jyväskylässä 22.2.2016

MLL Palokan paikallisyhdistys ry